Sisältö (content)

Kaste

Urheiluseurat, harrastuskerhot, erilaiset yhteisöt... Kaikkien niiden jäseneksi tullaan jollain tavalla. Myös seurakunnan jäseneksi tuleminen edellyttää jotain – nimittäin kasteen.

Kaste on ehkä vaikea asia uskottavaksi. Pieni tilkka vettä valeltuna vauvan tai nuoren tai aikuisen – kenen tahansa kastamattoman – päähän tekee kastettavasta Jumalan lapsen, Kristuksen kirkon jäsenen ja iankaikkisen elämän perillisen. Synti pestään pois ja ihminen pukeutuu Jumalan anteeksiantoon. Vaikeita ja juhlallisia sanoja, joiden käsittämisessä on monella tekemistä ja pohdiskeltavaa koko elämän ajaksi.

Mutta älä pelkää, jos et halua näitä sanoja pohdiskella, tai tuntuu siltä, ettei ymmärrys riitä! Nimittäin kaste ei perustu ihmisen ymmärrykseen. Kasteen vaikutus ei perustu ihmisen käsityskykyyn eikä tekoihin. Kaste on kokonaan Jumalan työn varassa. Kasteessa Jumala kutsuu jokaisen meistä nimeltä omakseen juuri sellaisina kuin me olemme. Ja me olemme hänen omiaan aina, vaikka oma ymmärryksemme ei aina riittäisikään sitä käsittämään. Kaiken takana on Jumalan voima ja tämä Jeesuksen lupaus: ”Ja katso, minä olen teidän kanssanne aina maailman loppuun asti”.

Kasteen merkitystä voi halutessaan pohdiskella vaikka seurakunnan päiväkerhossa, rippikoulussa, isoskoulutuksessa ja ennen kaikkea jumalanpalveluksissa, jossa Jumalan perhe kokoontuu yhteen kuulemaan sitä, miten hyvä Jumala on.

Tiesitkö että...

  • Kaste on yksi kirkon sakramenteista eli pyhistä toimituksista. Toinen sakramentti on ehtoollinen.
  • Jeesus on itse asettanut kasteen ja kertonut, että hänen opetuslapsekseen tullaan kasteen kautta (katso Matteuksen evankeliumi 28:18-20)
  • Jeesus sanoi, että taivasten valtakunta on lasten kaltaisten ja siksi kirkkomme on aina uskonut, että kaste kuuluu kaikille ihmisille, myös pienille lapsille. Jokainen on tervetullut Jumalan luo.
  • Kastettavalla tulee olla vähintään kaksi luterilaiseen kirkkoon kuuluvaa kastettua, rippikoulun käynyttä ja konfirmoitua kummia. Poikkeustapauksessa myös yksi kummi riittää. Lisäksi kummiksi voidaan valita sellainen kristitty, jonka kirkkokunta hyväksyy lapsikasteen.